Međunarodno lansiranje eksperimentalnih letjelica

Written by on 14. studenoga 2022.

Stotinjak mladih učenika hrvatskih i talijanskih srednjih škola aktivno je sudjelovalo u procesu pripreme i lansiranja dviju eksperimentalnih letjelica (Hios 401 i Hios 402) na njihovom putu ka nebeskim visinama.

Lansiranje je obavljeno s poligona „Svemirska luka Herman Potočnik Pula“, ispred Industrijsko-obrtničke škole Pula na Vidikovcu.

 

Osmišljavanje, projektiranje i izradu Hios 401 i Hios 402 većim su dijelom odradili učenici Industrijsko-obrtničke škole Pula (uz pomoć kolega iz AUV i drugih škola) kao i nekadašnjim učenicima ove škole koji se i danas rado vraćaju u kabinete gdje nastavljaju svoj životni put sada već i kao studenti.

Organizaciju i provedbu lansiranja u cijelosti je na sebe preuzeo mladi srednjoškolski tim Istarskog svemirskog programa AU Vidulini, desetero odvažnih; Sven Vasić i Enzo Kutić (Industrijsko-obrtnička škola Pula), Gregor Burić (Gimnazija Pula), Iva Artuković, Teo Dobran, Mladen Šostar, Ivan Cetina, Mateo Braus, Leonard Škreblin Borovčak i Tedi Veličković (Tehnička škola Pula). Oni su samostalno pripremili Zemaljski kontrolni centar (ZKC) ispred škole te na računalima imali brojne parametre i izračune neophodne prilikom lansiranja letjelica i njihova leta u atmosferi kako bi imali uvid u cjelokupno stanje aeropodručja u kojem se letjelice nalaze.

Sven i Gregor imali su iskustvo aktivnog sudjelovanja u po jednom lansiranju letjelica (H303 i H302) iz programa HISTRION, autonomnih bespilotnih letjelice za let u bliski svemir koje su dio zadataka Istarskog svemirskog programa AU Vidulini. Upravo im je to iskustvo presudno pomoglo kako bi „novajlijama“; Ivi, Teu, Mladenu, Ivanu, Mateu, Leonardu i Tediju olakšali „vatreno krštenje“ – ulazak u zanimljiv i zagonetan svijet istraživanja u aeronautici. Zapamtite ova imena, to su naše nove nade!

U ograničenom vremenu postaviti cjelokupnu aparaturu za ZKC, pripremiti letjelice, lansirati ih te pri tome imati stotinjak učenika i profesora oko sebe kojima je do u detalje objašnjena  svaka sekvenca događanja zaista nije lak zadatak niti za odrasle, a posao su odradili mirno, staloženo i uspješno!

Hios 401 oblika rakete i Hios 402 oblika raketoplana prije svog leta morale su sačekati lansiranje „pilota“, lake demo letjelice koja je važna kao svojevrsni izviđač terena (zraka, op.a.) te služi za provjeru vjetrova do 2.000m nadmorske visine kako bi se dobila potvrda valjanosti simulacija leta.

Samom lansiranju su zahvaljujući suradnji Talijanske Unije Rijeka i AUV (Daniele Suman i Marino Tumpić) prisustvovali učenici talijanskih srednjih škola iz Pule, Rovinja, Buja i Rijeke koji su posebno za ovu prigodu dio svojih nastavnih planova i programa prilagodili terenskoj nastavi. U nastavku programa suradnje učenici ovih škola ulaze u svijet astrobiologije gdje će posebno osmišljenim eksperimentima pratiti utjecaj bliskog svemira na klijanje, rast i razvoj biokultura. Taj njihov projekt sa ABPL HISTRION 203 i HISTRION 206 omogućiti će im financijska pomoć Talijanske Unije Rijeka.

Dragan Radovanović, ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Pula podržao je svoje učenike i nastavnike u njihovim aktivnostima, kako često i sam kaže; „mi smo škola u kojoj se uči i radi, dodatni je bonus što učenici na raznolikim aktivnostima mogu vidjeti cijeli proizvod, od ideje do realizacije“. Romeo Šain ravnatelj Tehničke škole Pula i profesorica Kristina Lenić svojim su dolaskom ohrabrili svoje učenike u daljnjem radu na području praktične primjene školskih znanja u svijetu znanosti i tehnologija. Profesor Dragan Pantić (IOS) pružio je nemjerljivu pozadinsku podršku, njegovo znanje i  kabineti elektronike, robotike, informatike bili su ključni za uspjeh ovog događanja.

Veseli što ovakve aktivnosti školske populacije podržava i cijeni HBOR, ulaganje u našu neposrednu budućnost nema ama baš nikakvu alternativu. Učenici su ti koji u svega par godina postanu inženjeri.

Svim nazočnim učenicima, profesorima, a i slučajnim namjernicima koji su se zatekli na SLHP Marino Tumpić, nastavnik u Industrijsko-obrtničkoj školi Pula i voditelj Istarskog svemirskog programa, održao je predavanje u kojem se dotaknuo značaja i neophodnosti  učenja, rada, praktične primjene znanja kao i devastacijskog učinka modernog društva u kojemu se kao vrijednosti prečesto pojavljuju potpuno nevažne i promašene teme. Ma koliko mi sami napravimo malo, to je strahovito više od ništa. Tek kad bi primjerice ovdje i sada lansirali čak i najskromnije letjelice to je velika stvar, razlika između dobro i vrlo dobro obavljenog posla je velika ali razlika između neobavljenog i obavljenog posla je pitanje opstanka nas kao civilizacije.

Svijet svemira, svijet nepoznatog  suprotstavljeno našoj znatiželji, svjesnosti i želji za istraživanjem nema alternativu. Nakon srijede svi sudionici bogatiji su za jedno životno iskustvo. Da bismo pronašli i razumjeli sebe najprije moramo poznavati svijet oko sebe, tek tada svatko od nas spreman je za svoju životnu ulogu, zaključuje Tumpić.


Current track

Title

Artist

Background