Matija Debeljuh u Istarskom narodnom kazalištu snima film “Sluga” prema operi Antonija Smareglie s kraja 19. stoljeća

Written by on 25. kolovoza 2023.

Gotovo zaboravljena opera poznatog pulskog skladatelja Antonija Smareglie “Sigetski vazal” iz 1889. godine zaživjet će u eksperimentalnom igranom filmu “Sluga” cijenjenog istarskog video-umjetnika Matije Debeljuha. Vizualnu reinterpretaciju opere slijedi i glazbena inačica originalnog djela u izvedbi Livija Morosina.

Istarsko narodno kazalište ovih dana postaje prostorom suvremene umjetnosti i kulisom nesvakidašnje filmske priče. U tijeku je snimanje kratkometražnog eksperimentalnog igranog filma “Sluga” kojim redatelj Matija Debeljuh u produkciji umjetničke organizacije Apoteka donosi vizualnu reinterpretaciju opere Antonija Smareglie Il vassallo di Sigeth (Sigetski vazal) iz 1889. godine, prvoj hrvatskoj operi koja je izvedena u glasovitoj Metropolitan operi u New Yorku.

Vizualizacija opere uokvirena je glazbenom reinterpretacijom istoimenog djela u izvedbi Livija Morosina te glazbom maestra Smareglie s kraja 19. stoljeća, dok je glavna inspiracija i dramaturška vodilja rada libreto Sigetskog vazala koji potpisuju Francesco Pozze i Luigi Illica, potonji poznat kao libretist Giacoma Puccinija.

Zamišljen kao atmosferski film, lišen klasičnog dramaturškog pripovijedanja, u slobodnoj reinterpretaciji na eksperimentalan način tvori novi vizualni libreto, odnosno neovisan i inventivan filmski zapis. Istražuju se univerzalne teme poput kompleksnih ljubavnih i međuljudskih odnosa, života i smrti, osamljenosti, tuge i ljutnje. Protagonisti su pojednostavljeni, osuvremenjeni, lišeni barokne groteske, a uprizoruju ih redom pulske i istarske glumačke snage: Jadranka Đokić, Vedran Živolić, Ugo Korani i Rosanna Bubola.

Film “Sluga” vizualna je opera u kojoj će se odnosi likova uglavnom prožimati kroz pokret i tijelo kao glavni atribut u kontrapunktu operi gdje se osjećaji iskazuju glasom.

Film će se periodično snimati tijekom cijele godine, a Istarsko narodno kazalište tek je jedna od filmskih lokacija. Na redateljskom mjestu Matiji Debeljuhu asistiraju Marko Krnjajić i Ida Skoko, a u producentskom dijelu Doris Blašković. Montažu potpisuje Ivana Fumić, glazbenu produkciju Marino Morosin, snimatelj je Josip Pino Ružić, za zvuk su zaduženi Hrvoje Radnić i Daniel Žuvela, o rasvjeti brine Dario Družeta. Koreografkinja je Ivona Medić Nikolić, kostimografkinja Desa Janković i šminkerica Sanja Rivić. Scenografiju potpisuje Luka Stojnić, dok je scenski radnik Matija Janjošić.


Current track

Title

Artist

Background