IDS podržava uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj

Written by on 10. ožujka 2022.

Marin Lerotić iz IDS-a sudjelovao je u raspravi o Zakonu o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Istaknuo je kako IDS podržava ulazak Hrvatske u euro zonu, no istovremeno naglasio kako se ipak u javnosti dovoljno ne govori o toj temi što nije dobro jer naše građane treba s uvođenjem eura kao službene valute pripremiti i upoznati, zato što se ipak radi o velikoj promjeni.

Napomenuo je kako je uvođenje eura strateški, ekonomski, ali i politički interes Republike Hrvatske koji će našu zemlju dodatno pozicionirati unutar europske obitelji. Također, dodao je kako uvođenjem eura više neće biti valutnog rizika prilikom uzimanja kredita, a valutni rizik je nešto što su naši građani nažalost jako dobro upoznali s kreditima u švicarskim francima. Stava je da bi uvođenjem eura Hrvatska svakako trebala postati privlačnija stranim investitorima i to će utjecati na kreditni rejting države što će dovesti i do smanjenja kamata na kredite.

Iskazao je bojazan kako naši građani možda i strahuju od poskupljenja uvođenjem eura kao valute, no naveo je da su nažalost u ovim vremenima poskupljenja sve prisutnija i kako praktički nema onoga što nije poskupjelo i ponovio je da Vlada mora hitno reagirati da se stampedo u poskupljenju zaustavi ili bar ublaži jer činjenica je da do poskupljenja dolazi svakodnevno i doći će do toga i bez uvođenja eura, što zbog inflacije, što zbog ratnog stanja u Ukrajini.

Istaknuo je da u političkom smislu uvođenjem eura, a i ulaskom u Schengen za što se nada da se uskoro dogoditi, Hrvatska će napokon zaokružiti proces europske integracije i postati ravnopravna članica euro grupe i Schengenskog prostora.

– Euro kao valuta jest nužan korak u daljnjem razvoju ali nama treba rast životnog standarda građana. Nama treba jasna vizija Vlade kako osigurati nova radna mjesta, kako povećati plaće i kako povećati standard naših građana, bilo to sada kada plaćamo u kunama ili za par mjeseci kada ćemo plaćati u eurima, kazao je Lerotić i dodao kako je to ostvarivo jedino uz veći gospodarski rast, porezna rasterećenja, digitalizaciju, smanjenje birokracije, okretanju održivim i zelenom razvoju, odnosno bitnim reformama za kojem ovo društvo vapi.

Smatra kako će uvođenje eura u ekonomskom smislu Hrvatskoj donijeti pomake, ali kako je u biti sve na nama jer smo mi ti koji trebamo pokrenuti gospodarstvo, razvoj poduzetništva i raditi na tome da se smanji državna birokracija, kao i brojne prepreke s kojima se naši poduzetnici susreću u poslovanju.


Current track

Title

Artist

Background