Grad Pula obilježava 27. siječnja, Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Written by on 27. siječnja 2022.

Danas 27. siječnja 2022. godine Grad Pula prigodnim će programom obilježiti Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

U programu obilježavanja ovog povijesnog datuma sudjeluje gradonačelnik Grada Pule-Pola Filip Zoričić, povjesničar David Orlović, Zbor Muzičke akademije Pula i dirigent Domeniko Briški. Događaju će prisustvovati i predsjednica Gradskog vijeća Grada Pule-Pola Dušica Radojčić, Dječje Gradsko vijeće, predstavnici Gimnazije Pula i Osnovne škole Veli Vrh.

Naime, 27. siječnja 1945. godine oslobođen je najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz. Strašan genocid u kojem su stradali milijuni žrtava podsjetnik su na najveće zlo koje se dogodilo u povijesti čovječanstva. Oslobođenje nacističkog logora Auschwitz-Birkenau označio je kraj najmračnijeg razdoblja u europskoj i svjetskoj povijesti.

Ujedinjeni narodi su, donošenjem Rezolucije o danu sjećanja na holokaust 2005. godine, 27. siječnja proglasili danom sjećanja na sve žrtve holokausta.

Taj se dan obilježava nizom edukativnih, mirovnih, kulturnih i političkih aktivnosti kojima se odaje počast žrtvama holokausta tijekom Drugog svjetskog rata, podiže svijest o prevenciji genocida i doprinosi ostvarenju ciljeva UN-ove Rezolucije o danu sjećanja na holokaust. Središnje mjesto očuvanja sjećanja na žrtve holokausta danas je centar Yad Vashem u Jeruzalemu. Od 1953. godine Yad Vashem je i svjetski centar za dokumentaciju, istraživanje i edukaciju o holokaustu.

Obilježavanje u najvećem istarskom gradu održat će se kod kestena Anne Frank, simbola nade i tolerancije, kako bismo podsjetili da se takvi strašni zločini nikada ne smiju ponoviti niti zaboraviti.

Sadnica kestena dobivena je presađivanjem drveta ispred kuće u Amsterdamu u kojoj su se djevojčica Anna Frank i njezina obitelj skrivali tijekom Drugog svjetskog rata, a 2018. godine dobila ju je pulska Gimnazija.

Grad Pula ujedno će postati i dio najveće svjetske kampanje #WeRemember povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta u organizaciji Svjetskog židovskog kongresa.

 

Izdvojena fotografija: Yad Vashem., Public Domain, Poveznica


Current track

Title

Artist

Background