Prikupljanje donacija za pravnu obranu troje članova Inicijative za Lungo Mare

Written by on 23. studenoga 2022.

Iz Građanske Inicijative za Lungo Mare izvijestili su o početku prikupljanja donacija za pravnu obranu troje članova Inicijative, protiv kojih je investitor Hotel Valkane d.o.o. podigao kaznene prijave za klevetu. Podsjetimo, prijave zbog izgovorene riječi podnesene su protiv Borisa Stermotića, Ivane-Nataše Turković i Alekseja Orela.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

 

Bogati investitor u turističke i ugostiteljske objekte u šumici i Sportsko-rekreativnom centru Valkane podigao je tužbe protiv troje Puljana i članova Inicijative građana za Lungomare koji se bore za svoj grad. Optuženi su za argumentirane riječi kojima žele obraniti posljednji kilometar obale koji je bio planski namijenjen slobodnom vremenu građana – pulski Lungomare. Upravo to – za riječi. Unatoč brojnim medijskim člancima i dokumentima koji problematiziraju njihovo poslovanje u Puli i izvan nje, Hotel Valkane d.o.o. na čelu sa Stevanom Muidžom – direktorom ove i nekoliko drugih tvrtki nastalih radi upravljanja zemljištem stečenim u sumnjivom procesu pretvorbe i privatizacije – podigao je kaznene prijave protiv Borisa Stermotića, Ivane-Nataše Turković i Alekseja Orela te ih optužio da su im baš oni narušili ugled.

Tvrtka koja zarađuje ogromni novac i koju podržavaju političke stranke – čije donacije u predizborno doba dolaze i iz tog kruga poduzetnika – obrušila se na obične ljude, ne mareći pritom za njihovu egzistenciju, kao ni za demokratska i ljudska prava svih nas. Njihov su odgovor na građansku borbu za javno dobro zloglasne SLAPP tužbe – strateške tužbe protiv javnog sudjelovanja – čiji su cilj cenzura, zastrašivanje i ušutkavanje aktivista i kritičara tako da ih se optereti sudskim troškovima dok ne odustanu od djelovanja.

Hrvatska je po pitanju SLAPP tužbi najgora u Europi. Naši se sudovi trenutno bave s gotovo 1000 ovakvih tužbi. To je alat kojega kompanije, vlade ili moćni pojedinci često koriste za ušutkavanje onih koji djeluju u javnom interesu, a vrlo često imaju prešutnu ili otvorenu podršku lokalnih političara. Ne samo da se njima zaustavljaju javne rasprave i debate o pitanjima koja nas se direktno tiču, nego se krši jedno od naših najvažnijih ljudskih prava – pravo na slobodu govora.

Zato vas pozivamo da svojim donacijama pomognete pravnoj obrani Borisa, Nataše i Alekseja.

Ovdje pričamo o slobodi govora.
O slobodi malih i običnih ljudi spram moćnih političara i još moćnijih investitora.
O pravu na zaštitu svog grada onda kada njihovi predstavnici, političari i ostali, zakažu.

Njih troje su možda prvi.
Ali sigurno ne i zadnji.
Ako im pokažemo da nećemo dopustiti da se obične ljude gazi zato što su se usudili progovoriti, nastavljamo putem istine i zajedništva kojim smo krenuli.

I zato pozivamo sve da se pridruže i pomognu uplatom.
Lungomare nam je prva stanica, a grad po mjeri svih nas posljednja.

Hvala od srca!

 

Podaci za uplatu novčanih donacija za donatore iz Hrvatske su:

Aleksej Orel
Ulica grada Graza 1
52100 Pula

IBAN žiro računa: HR35 2402 0063 1024 2159 6
Podaci za uplatu novčanih donacija za donatore iz inozemstva su:

Aleksej Orel
Ulica grada Graza 1
52100 Pula
Hrvatska
IBAN žiro računa: HR05 2402 0063 1023 9749 8
SWIFT/BIC: ESBCHR22

Link na našu web doniralicu: https://www.zalungo.net/doniraj


Current track

Title

Artist

Background