Brojni eurozastupnici zatražili zaštitu LGBTIQ osoba u Mađarskoj

Written by on 8. srpnja 2021.

Velika većina zastupnika zatražila je od Vijeća i Komisije konkretne mjere zbog stalnog urušavanja EU vrijednosti u Mađarskoj i Poljskoj.

U raspravi na plenarnoj sjednici, ministar vanjskih poslova Slovenije Anže Logar, u ime slovenskog predsjedanja Vijećem, te potpredsjednica Komisije za portfelj Vrijednosti i transparentnost, Vera Jourova, govorili su protiv nedavno prihvaćenog anti-LGBTIQ zakona u Mađarskoj. Upozorili su kako je on u suprotnosti s EU pravom te istaknuli kako ova tematika prema Ugovorima spada u ovlasti EU-a.

Zastupnici su od Vijeća i Komisije zatražili zaštitu Europljana i EU-a kao zajednice. Zaključili su kako izostanak konkretne i odlučne reakcije od strane Komisije kada je riječ o zaštiti EU proračuna te pogotovo od strane Vijeća koje odugovlači s provedbom postupka iz članka 7. za Mađarsku i Poljsku, omogućuje napade na EU vrijednosti. Mnogi zastupnici su istaknuli da nedostatak političke volje otežava situaciju te vodi prema stalnoj degradaciji Europske unije kao i širenju takve prakse. Neki su upozorili da mađarska i poljska vlada napade na EU vrijednosti koriste za zataškavanje korupcije i neuspjelih politika.

Brojni europarlamentarci zatražili su zaštitu LGBTIQ osoba od mogućih katastrofalnih psiholoških i fizičkih progona, pogotovo kada je riječ o maloljetnicima. Kazali su kako je potrebno odgovoriti na ograničavanje slobode izražavanja i prava na dostojanstvo LGBTIQ osoba pod izlikom donošenja zakona protiv pedofilije.

Neki zastupnici su tvrdili kako u mađarskom zakonu nema ništa spornog i da nacionalne vlade imaju isključivo pravo odlučivati o ovim pitanjima. Nekoliko je govornika optužilo EU za dvostruke standarde, zaključivši kako nema nikakvih prepreka za LGBTIQ osobe i organizacije u Mađarskoj i Poljskoj te kako se ovo pitanje koristi za napad na suverenitet država članica koje zagovaraju „tradicionalne” ili „konzervativne” vrijednosti.


Current track

Title

Artist

Background