Aktivisti Greenpeacea projicirali svjetlosne poruke na zgradu INA-e povodom dvogodišnjice potonuća plinske platforme Ivana D

Written by on 5. prosinca 2022.

Povodom neslavne dvogodišnjice potonuća plinske platforme Ivana D u vodama sjevernog Jadrana, aktivisti Greenpeacea projicirali su svjetlosne poruke na zgradu INA-e u Zagrebu.

EU i Hrvatska moraju napraviti hitan otklon od fosilnih goriva, uključujući i plin. Fosilni plin nije ni zelen ni čist niti je tranzicijsko gorivo, nego ubojica klime, poručili su aktivisti Greenpeacea, istaknuvši kako više od 70% hrvatskih građana smatra da Ivanu D treba ukloniti s dna Jadranskog mora

“Ivana D – dvije godine nebrige”, “Plinašima profit, Jadranu otpad”, “INA i Vlado RH, što se čeka?”, “Počistite za sobom!”, neke su od poruka koje je Greenpeace odaslao INA-i i Vladi, priopćeno je iz ekološke organizacije Greenpeace.

“Samo dva mjeseca prije havarije na Ivani D bila je inspekcija koja je utvrdila da je sve u redu, a kako je u redu, vidjeli smo kad je platforma završila na dnu mora. Zato smo odmah pozvali INA-u i Vladu da temeljito ispitaju sve plinske platforme na Jadranu”, izjavila je Petra Andrić, programska voditeljica Greenpeacea u Hrvatskoj.

“Prema našim informacijama, postoji i Rješenje Državnog inspektorata iz rujna 2021. kojim su, između ostalog, naložene i ‘sanacija bušotine i uklanjanje konstrukcijske platforme IVANA D s morskog dna u roku od godine dana’, što se dosad nije dogodilo”, dodaje Andrić.

 


Current track

Title

Artist

Background