U Županijskoj komori održana promocija deficitarnih trogodišnjih zanimanja

Written by on 8. svibnja 2018.

Mesar, pekar i stolar su trogodišnja deficitarna zanimanja koja su jučer prezentirana učenicima sedmih i osmih razreda pulskih osnovnih škola. Promociju trogodišnjih strukovnih zanimanja organizirala je za njih Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Pula, u suradnji s Gradom Pula, Strukovnom školom Pula i Obrtničkom komorom Istarske županije.

Nedostaje kvalitetnog kadra

Zanimanja su im prezentirali predstavnici renomiranih istarskih tvrtki kojima stručnjaci ovih struka kronično nedostaju. Školarce su pokušali nagovoriti da, nakon što završe osnovnu školu, upišu neko od strukovnih zanimanja, a razloga za to, kako su mogli jučer čuti, ima mnogo.

Jasna Jaklin Majetić, predsjednica Županijske komore Pula, okupljenim je učenicima kazala da je cilj ove prezentacije otvoriti dijalog između članica komore – istarskih poslodavaca kojima nedostaje velik broj kvalitetnih kadrova za ova atraktivna zanimanja koja nude stalan posao, iznadprosječna primanja i mogućnost napredovanja te njih koji svoje zanimanje tek biraju.

– Porazgovarajte sa svojim roditeljima i nastavnicima prije nego se odlučite upisati srednju školu i držite sve opcije otvorenima. Strukovna zanimanja su danas jako cijenjena, a radi primjene moderne tehnologije puno su lakša nego nekada, kazala im je Jaklin Majetić i dodala da mnogi od ovih poslodavaca nude i mogućnost stipendiranja te odrađivanja prakse u njihovim objektima.

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Pule Elvira Krizmanić Marjanović kazala je kako je posljednjih godina deficit radne snage najveći upravo u strukovnim zanimanjima te učenicima poručila da je dobar majstor na području neke djelatnosti jako dobro plaćen.

– Nemojte se ustručavati, upišite strukovna zanimanja, ta su zanimanja cijenjena, poručila im je pročelnica, dok je ravnatelj Strukovne škole Ivo Bebek kazao da će, za sve ove struke, najesen upisivati razrede i to prema najnovijim programima. Dodao je da nadležno Ministarstvo ova zanimanja i stipendira sa 750 kuna, a da ih, nakon što završe školu, sigurno čeka siguran i dobro plaćen posao.

Financijska neovisnost

– Majstori su danas jako traženi i cijenjeni. Ne trebamo zaboraviti da nakon trogodišnje škole počinjete raditi već sa 18 godina i da ste financijski neovisni, poručio je Bebek učenicima te naveo da im škola nudi mogućnost da jednoga dana, nakon što izvježbaju zanat, otvore sami svoj obrt, ali i, ako to žele, nastave sa školovanjem i studiranjem. Na kraju ih je ravnatelj sve pozvao da posjete Strukovnu školu koja ima moderne praktikume opremljene putem sredstava europskih fondova.

Da se već s 18 godina itekako može uspjeti na tržištu rada i pronaći svoj put, učenicima je svojim primjerom pokazao Robert Iveta, direktor tvrtke “Alverde” koja se bavi proizvodnjom i prodajom mesa.

– Unatoč zabludama riječ je o čistom i lakom poslu, koji se radi sedam sati dnevno, a primanje su viša od prosječnih, kazao je Iveta i dodao da se sav posao obavlja u zatvorenom, dakle radnici nisu ni na vjetru, niti na suncu, kao neka druga zanimanja. Sve je pozvao da dođu u pogone i mesnice te vide kako posao mesara danas doista izgleda.

O poslu mesara pričao je i Bojan Komparić iz obrta “Compari”, navodeći da je riječ o obiteljskoj tvrtki koja se ovim poslom bavi već 25 godina te kako su za svoj rad dobili brojna priznanja. I on je pozvao učenike da posjete njihov pogon i vide da je danas biti mesar puno lakše nego nekada.

Izvor: Glas Istre


Radio Maestral

Current track
TITLE
ARTIST

Background