Iako su korisnici samačkih domova potpisali da moraju izaći do 01.04. Lovrić ponavlja kako nitko neće ostati na cesti

Written by on 2. veljače 2022.

U zgradi pulske vijećnice održan je sastanak novog vlasnika Uljanik standarda, predstavnika Grada Pule, Jadranskog sindikata te predstavnika stanara dvaju samačkih domova koji će prema svemu sudeći brzo biti pretvoreni u profitabilnija mjesta. Za sada u njima živi stotninjak najmoprimaca što u samačkim sobama što u garsonjerama.

Neki od korisnika garsonjera tamo su četrdesetak godina dok je većina stanara dvaju samačkih hotela tamo između petnaest do dvadeset godina.

Postojećim korisnicima, njih stotinjak produžen je ugovor do 1. travnja. A sada bi s Gradom Pula trebao naći rješenje za zbrinjavanje tih stanara koji su većinom socijalni slučajevi i nemaju kamo.

Na sastanku nije doneseno konačno rješenje što sa stanarima, a razmatra se mogućnost smještaja u dom Sveti Polikarp. Dio njih trebao bi biti prebačen u drugi samački dom koji se sada obnavlja. No, kalkulacije koliko će sve to koštati znat će se u petak, a  nakon toga je drugi tjedan nova runda sastanaka u gradskoj upravi.

 

Niti jedan od stotinjak stanara bivših Uljanikovih samačkih domova neće završiti na ulicu. Kazao je to novi vlasnik domova Ilija Lovrić  nakon sastanka s pulskim gradonačelnikom Filipom Zoričićem, predstavnicima stanara te Jadranskog sindikata i Radničke fronte.

Prema svemu sudeći najveći interes i entuzijazam oko zbrinjavanja sadašnjih korisnik ima upravo novi vlasnik Uljanik Standarda koji konstantno vrši pritisak na Grad Pulu i korisnike.

Borim se da svima bude bolje. Nećete sigurno završiti na ulicu. Naći ću vam bolje rješenje. Pa taman spavali kod mene u primaćoj. Stanari mogu biti u domu dok im treba i 1. travnja nije fiksni datum. Ali to bi trebalo biti riješiti čim prije, poručio je okupljenim stanarima ispred gradske uprave Ilija Lovrić. Kazao je da je sastanak u gradu bio konstruktivan i pametan te da svi traže rješenje.

Treba napomenuti kako su svi korisnici bili primorani kod Javnog bilježnika potpisati anekse da će do 01. tranja u podne napustiti prostore koje trenutno koriste.

Te su zgrade bile namijenjena za smještaj radnika, a ne socijalne slučajeve i umirovljenike. U međuvremenu je postala socijalna ustanova. Tamo imate bolesne i nemoćne te umirovljenike koji imaju male mirovine. Tim ljudima treba omogućiti bolji standard i rješenje. Nadam se da će se jedna dio ljudi smjestiti u Svetom Polikarpu ili negdje drugdje, kazao je pulski poduzetnik. Veli da su uvjeti u domu jako loši uvjeti te da korisnici imaju  sobe od 8-9 kvadrata, zajednički toalet.

Mi u drugi dom ulažemo milijun kuna. Tamo su instalacije više puta gorjele. Svatko donosi svoje grijalice i često dolazi do kratkih spojeva. Nema centralnog grijanja. Mi sada ulažemo u nove grijalice, umivaonike. A ja s nikim ne ulazim u konflikt. Živim u Puli i ne stidim se nikoga. Borim se više za te ljude, nego grad, županija i država, kazao je Lovrić.

Dubravka Kovačević iz Radničke fronte kazala je da su na sastanku istaknuli tri zahtjeva i problema.

– Naš zahtjev je da stanari moraju ostati tamo gdje su do trajnog rješenja. Nikakvo izbacivanje na ulicu s 1. travnjem ne dolazi u obzir. Drugi zahtjev je dok god su stanari tamo, imaju pravo na usluge čišćenja i osiguravanja vode i struje. Stanari nisu malodobni niti maloumni. Ne može se ići mimo njihovih glava rješavati njihova sudbina. Svih 104 osoba koje tamo žive,  moraju znati što će biti s njima i cijenu svega što se tamo spominje, istaknula je. A korisnici samo žele krov nad glavom i boje se budućnosti.

– Već četiri godine sam u domu. I beskućnik sam. Tu mi je dobro jer barem nitko ne piša po meni i sam sam. Kada  mi je teško, pojačam televiziju. Nikog ne diram. Nemam vizije gdje ću nakon  1. travnja. Ovi na sastanku o tome odlučuju, kazao je jedan od stanara. Drugi veli da u domu živi 15-tak branitelja i invalida Domovinskog rata.

– Ne vidim kuda i ne vidim budućnost. Ne znamo što će biti nakon 1. travnja. Nas je 14-15 u domu da smo hrvatski branitelji. Imate i ljude na štakama, veterane Domovinskog rata koji se sa stolicom idu tuširati. A sada će ga netko izbaciti na ulicu. Da je malo socijalne osjetljivosti, sve bi se riješilo, požalio se drugi. Stanari kažu da  zgrada koja bi se trebala rušiti jer je u derutnom stanju, nije u tako lošem stanju kako se to prikazuje.

– Ti je zgrada puna betona. Obje zgrade imaju jednaku statiku, tako da lažu da je jedna zgrada u lošem stanju. To je lažiranje realnog stanja, zaključuju bespomoćni stanari.

Izvor: Giornal.hr


Current track

Title

Artist

Background