Ususret trećem desetljeću Rojca s novim Planom upravljanja

Written by on 7. lipnja 2019.Dnevni boravak Društvenog centra Rojc, 12. lipanj 2019. u 20:00 sati
“Potrebno je imati kaos u sebi da bi se stvorila plešuća zvijezda.”
Dvadesetogodišnja povijest Društvenog centra Rojc povijest je evolucije iz stihijski naseljenog mjesta u društveni centar s elementima samoorganizacije, stvaranja unutarnjih veza i razvojnih planova. Stvoreno je nešto posebno, primjer koji se želi slijediti u Hrvatskoj, ali koji plijeni pažnju i van njenih granica. Rojc daje dobre rezultate, a jedan od razloga je i sinergija djelovanja javnog i civilnog sektora. Svakodnevni život u Rojcu otkriva, međutim, mnoge poteškoće, koje zahtijevaju agilnije rješavanje – i promjene. Prijedlozi promjena u Rojcu dolaze iznutra: iznutra je nastao Plan održivosti, kao što je iznutra došao prijedlog participativnog upravljanja Rojcem putem Koordinacije – tijela koje čini podjednaki broj predstavnika korisnika prostora u zgradi i predstavnika vlasnika – Grada Pule.  Deset godina gradila se praksa upravljanja putem Koordinacije, kao što se polako gradila i svijest o njezinim ograničenjima. Trenutno stanje u Rojcu samo je prolazna faza jer je prostora za razvoj, kao i ideja, puno. Ideje su i do sada često dolazile iz dobrih primjera drugih društvenih i kulturnih centara u Europi. Ti se inspirativni primjeri i dalje koriste za planiranje budućnosti Rojca.

Odgovor na pitanje kako najbolje dalje pokušat ćemo pronaći u procesu izrade prvog Plana upravljanja koji je započeo u svibnju ove godine i koji ćemo predstaviti na ovoj tribini. Na tribini će biti riječi o tome čemu planovi upravljanja služe, zašto se potiču sudionički planovi upravljanja društveno-kuturnim centrima, o participativnom procesu izrade plana upravljanja za Rojc i očekivanim rezultatima te na koji se način mijenja odnos korisnika prema javnim dobrima kada se uključe u njihovo upravljanje.

Dođite poslušati kako smo zamislili izradu Plana upravljanja. Osigurano je i vrijeme za diskusiju i prijedloge te se nadamo doprinosu publike.

Na tribini će govoriti:

Leda Sutlović, doktorandica na Odjelu za političke znanosti Sveučilišta u Beču. Diplomirala je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a master studije završila je na Central European University u Budimpešti. Jedna je od autorica istraživanja ”Uradimo zajedno” o sudioničkom upravljanju u kulturi u izdanju Zaklade ”Kultura Nova”. Leda Sutlović govorit će o modelima sudioničkog upravljanja u kulturi i predstaviti neke od primjera u RH.

Jelena Miloš, zaposlena je u Institutu za političku ekologiju i Pravu na grad, a prethodno u udruzi BRID, gdje sustavno radi na istraživanju i primjeni modela participativnog upravljanja. U BRID-u se bavila istraživanjem modela radničkog dioničarstva i zadrugarstva kao dijela ekonomske demokracije. U Pravu na grad radi pet godina, u sklopu čega i bavi predlaganjem modela i zagovaranjem boljeg upravljanja javnim prostorima, javno-civilnim partnerstvima i naročito javnim poduzećima (kroz kampanje, objavu tekstova, organizaciju konferencija itd.). U sklopu rada u Institutu za političku ekologiju dosada je uredila publikaciju o zajedničkim i javnim dobrima u jugoistočnoj Europi (Commons in Southeastern Europe), u sklopu koje je objavljena i studija slučaja upravljanja Rojcom. Jelena Miloš, govorit će o modelima sudioničkog upravljanja i predstaviti neke od inozemnih praksi.

Tribinu će moderirati Dušica Radojčić iz Zelene Istre, koja je partner na projektu “GRAD(imo) ROJC” zadužen za koordinaciju izrade Plana upravljanja Društvenim centrom Rojc.


Current track

Title

Artist

Background