Pulsko zvono sv. Tome izloženo u Zagrebu

Written by on 7. ožujka 2019.

Pulsko zvono koje je 600 godina ležalo pod zemljom, stiglo je u Zagreb. Potpuno sačuvano zvono svetog Tome iz 15. stoljeća, pronađeno je tijekom renoviranja zgrade Arheološkog muzeja u Puli, a od sinoć je pred zagrebačkom publikom. Mnogo je zanimljivih detalja na izložbi ‘Crkva i zvono svetog Tome’ u Arheološkom muzeju u Zagrebu jer ovakva otkrića rijetka su i u svjetskim razmjerima.

Autori izložbe i kataloga su Željko Ujčić, viši kustos i Tatjana Bradara, muzejska savjetnica iz Arheološkog muzeja Istre u Puli.

Tatjana Bradara podsjetila je kako su u proljeće 2017. godine, u dvije podrumske prostorije Arheološkog muzeja Istre pronađena dva brončana zvona zakopana na dubini od dvadesetak centimetara ispod hodne površine, gdje se svakodnevno boravilo. Jedno od dva zvona bilo je sačuvano i pripadalo je crkvi svetog Tome u Puli i ono se predstavlja izložbom, dok je drugo stotinjak godina starije i porijeklom s prostora Buzeta.

Bradara je rekla kako je obično kod arheoloških pronalazaka najveći izazov otkriti kada je neki predmet nastao, odakle potječe i tko ga je napravio, no s ovim zvonom nije bilo tako jer se ono samo razotkrilo.
Naime, na tom više od 360 kilograma teškom zvonu sačuvan je i reljefni znak majstora, koji je garantirao kvalitetu, te natpis: MCCCCXXV SALVATOR ME FECIT (Godine 1425. Salvator me učinio). Na zvonu je prikazan sveti Toma apostol. Majstor Salvator bio je iz poznate venecijanske zvonoljevačke obitelji Campanato, cijenjena venecijanska zvonoljevačka obitelj koja je radila za šire područje, uključivši Istru, Dalmaciju, Sloveniju, napomenula je Bradara.

– Malo je poznato da je sveti Toma nebeski zaštitnik Pule i Pulske biskupije, a njegovo štovanje izvire još iz ranokršćanskoga doba, on je simbol vjerovanja u Kristovo uskrsnuće, rekao je Ujčić na otvorenju izložbe. Dodao je kako se Crkva svetog Tome apostola nalazila između katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije i ulice Pietra Kandlera, a ondje je 1860. pronađen oltarni grob iz kojega su danas očuvana samo dva relikvijara koji se danas nalaze u Muzeju povijesti umjetnosti u Beču.

Izložba u zagrebačkom Arheološkom muzeju ostaje otvorena do 28. travnja.


Current track

Title

Artist

Background