Obilježavanje Mjeseca svjesnosti o raku debelog crijeva

Written by on 3. ožujka 2022.

Diljem Europe ovaj mjesec se obilježava od 2008. godine., a u Istarskoj županiji od 2013. godine., a u svijetu od 2015. godine. Hrvatski sabor je na sjednici 11. veljače 2022. donio  odluku o proglašenju mjeseca ožujka „Mjesecom svjesnosti o raku debelog crijeva“ u Republici Hrvatskoj. Obilježavanje navedenog Mjeseca prilika je da podsjetimo na važnost odaziva na Nacionalni program za rano otkrivanje raka debelog crijeva kako bi spriječili njegovu pojavu ili ranije otkrili rak, te time spasili ljudske živote i ublažili patnju.

Rak debelog crijeva je vodeće sijelo raka u ukupnoj populaciji Istarske županije,slijedi rak pluća; rak debelog crijeva je na drugom mjestu kod muškaraca (iza raka pluća) i kod žena (iza raka dojke). U Europi je ovaj rak na drugom mjestu kod žena, a na trećem mjestu kod muškaraca.

U Istarskoj županiji od raka debelog i završnog crijeva prosječno godišnje obolijeva 173 osoba (105 muškog i 68 ženskog spola), a umire 100 osoba (61 muškog i 39 ženskog spola). U ukupno oboljelima od raka, rak debelog i završnog crijeva čini 15%, a slijedi rak pluća s 13%.Rak debelog i završnog crijeva drugi je vodeći uzrok smrti od raka (nakon raka pluća).

U Istarskoj županiji (i Hrvatskoj) stope incidencije i smrti zbog raka debelog i završnog crijeva i dalje su visoke. Po standardiziranoj stopi smrtnosti od ovog raka RH je nažalost na drugom mjestu u EU (30/100.000), iza Mađarske (33), a prosjek EU je 18/100.000. U Istarskoj županiji su stope smrtnosti (oko 24) malo niže od hrvatskih, ali previsoke u odnosu na prosjek EU. Osnovni razlog za visoku smrtnost u RH je kasno otkrivanje – u trenutku dijagnoze oko10% raka debelog i 13% završnog crijeva je lokalizirano, znači rano otkriveno (u SAD-u 40%). Za usporedbu, rak dojke otkriven je u lokaliziranom stadiju u RH kod 44% žena. Kod uznapredovalog raka osobama se ugrađuje stoma (kolostoma tj. mjesto gdje je debelo crijevo izvedeno na površinu trbušne šupljine), oni su zbog toga često  stigmatizirani u društvu, a stomu je moguće izbjeći redovitim preventivnim pregledima.

Svatko može oboljeti od raka debelog crijeva. Samo oko20-25% oboljelih ima pozitivnu obiteljsku anamnezu (kolorektalni karcinom  u obitelji, obiteljske polipoze i slični sindromi) ili osobno imaju bolest crijeva koja pogoduje razvoju raka (ulcerozni kolitis ili Crohnova bolest). Međutim 75-80% oboljelih nije imalo rak u obitelji, već je jedini rizični čimbenik kod njih bila dob. Naime, rizik od razvoja raka debelog crijeva znatno raste nakon 40. godine života,  a  90% svih kolorektalnih karcinoma otkrije se u osoba starijih od 50 godina.


Current track

Title

Artist

Background