COME-IN! Završni događaj i ceremonija dodjele nagrada u Bruxellesu

Written by on 17. rujna 2019.

Nakon tri godine, Europski projekt COME-IN! ostvaren pod vodstvom Izvršnog tajništva Srednjoeuropske inicijative privodi se kraju. Završni događaj održan je u Europskom parlamentu u Bruxellesu, 11. rujna u 17 sati, uz prvu ceremoniju dodjele nagrada COME-IN! „Label”.

Projekt COME-IN! pokrenut je u srpnju 2016. godine i financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF). Punog naziva Cooperating for Open access to Museums towards a widEr Inclusion (Suradnja u ostvarivanju otvorenog pristupa muzejima s ciljem šireg uključivanja), projekt je usmjeren na usavršavanje potencijala kulturnih i muzejskih operatora u privlačenju posjetitelja promoviranjem kulturne baštine te omogućavanjem lakšeg pristupa objektima osobama s invaliditetom, kako bi svi posjetitelji samostalno mogli uživati u našoj kulturnoj baštini. Među ključnim ishodima ostvarenim unutar projekta COME-IN! su i razrađene smjernice za provjeru različitih dimenzija pristupačnosti u svim fazama lanca usluga i usmjeravanje muzeja i galerija u pružanju zadovoljavajućih usluga svim posjetiteljima, osposobljavanju osoblja te osmišljavanju i organiziranju pristupačnih izložbi. Osobe s invaliditetom bile su uključene u sve faze procesa.

Završni događaj vodila je članica Europskog parlamenta Marion Walsmann, a govornici su bili poznati stručnjaci za područje pristupačnosti iz Europskog parlamenta (Hannes Heide), Mreže europskih muzejskih organizacija (NEMO – Sergio Servellon) i udruga za osobe s invaliditetom (European Disability Forum – Marie Denninghaus). O projektu i njegovim rezultatima govorila je predstavnica vodećeg projektnog partnera CEI-ES, Anna Marconato.

U sklopu prve ceremonije nagrada „Label”-om je nagrađeno šest muzeja iz Italije, Austrije, Hrvatske, Slovenije, Njemačke i Poljske, koji su, slijedeći smjernice o pristupačnosti razvijene u okviru projekta, svoje izložbe učinili još dostupnijima i inkluzivnijima. Hrvatski je predstavnik Arheološki muzej Istre, Pula. Nagradu su za muzej preuzele Đeni Gobić-Bravar i Jasna Božić a ceremoniji je prisustvovao i zastupnik u Europskom parlamentu Valter Flego.
Konačni cilj je da oznaka vidljivosti „Label” bude prepoznata kao svjetska oznaka za muzeje koji rade na dostupnosti, promiču demokraciju, nediskriminaciju i jednake mogućnosti, kao i dostupnu kulturu i jednaka kulturna prava za sve zainteresirane. Ona promovira nove načine razmišljanja i pristup kulturi kroz multisenzorna iskustva i inovativne pristupe. I na kraju, cilj je podizanje svijesti o dobrobiti postojanja različitih dimenzija inkluzije, kao i pružanje obećavajućih i pouzdanih informacija posjetiteljima s invaliditetom.


Radio Maestral

Current track
TITLE
ARTIST

Background