Na današnji dan se je dogodila prva nuklearna eksplozija na svijetu koju su napravili ljudi

Written by on 16. srpnja 2021.

Smatra se kako je s danom 16. srpnja čovječanstvo ušlo u atomsko doba, naime, tog je dana 1945. godine eksplodirala prva nuklearna naprava u povijesti. Radilo se o slavnom projektu Manhattan, američkom programu izrade atomske bombe. Drugi svjetski rat završio je u Europi dva mjeseca ranije, ali na Dalekom Istoku Japan se je još borio.

Na Projektu Manhattan se užurbano radilo kako bi se sa što manjim savezničkim žrtvama Japansko Carstvo prisililo na bezuvjetnu predaju. Oko 129.000 ljudi bilo je angažirano oko projekta koji je držan u strogoj tajnosti.

Kazna zatvora od 10 godina prijetila je onome tko izda bilo kakvu informaciju o projektu Manhattan. Na projektu su radili slavni fizičari, poput Roberta Oppenheimera kojeg se naziva i ocem atomske bombe, nobelovac Enrico Fermija, Leo Szilárd, Edward Teller, Stanislaw Ulam i Richard Feynman.

Nakon višegodišnjih priprema prva nuklearna bomba detonirana je u pustinjskom području američke savezne države New Mexico, točnije oko 56 kilometara jugoistočno od gradića Socorro i oko 100 kilometara sjeverno od Alamogorda. Na tom mjestu danas se nalazi White Sands Missile Range, najveća vojna instalacija na području SAD-a.

Test pri kojem je detonirana prva nuklearna bomba imao je kodno ime Trinity, a samu bombu nazivali su The Gadget, kako strani špijuni ne bi shvatili kako se radi o eksplozivnoj napravi. Bomba je postavljena na 30 metara visoki metalni toranj, kako bi eksplodirala u zraku i tako smanjila radioaktivno onečišćenje.
Bilo je fizičara koji su pogrešno pretpostavljali kako će eksplozija atomske bombe zapaliti cijelu atmosferu našeg planeta Zemlje i uništiti sav život na planetu.

Bomba je eksplodirala nakon 20 minutnog napetog odbrojavanja točno u 05:29:45 sati toga jutra na današnji dan. Snaga eksplozije bila je oko 20 kilotona TNT-a. Na mjestu eksplozije nastao je krater širine 330 metara. Karakteristični oblak u obliku gljive dosegao je visinu od čak 12 kilometara.

Obavijest o uspješno obavljenoj eksploziji poslana je američkom predsjedniku Trumanu, koji se je upravo nalazio sa sovjetskim vođom Staljinom na konferenciji u Potsdamu.

Truman je želio impresionirati i vjerojatno zastrašiti Staljin, te mu je kazao kako SAD sada ima novo oružje neobično razorne snage, no Staljin je bio potpuno nezainteresiran za tu informaciju. Ispostavilo se kako je za uspjeh američkog testiranja Staljin saznao još prije Trumana, jer su g o tome obavijestili sovjetski špijuni koji su bili uključeni u Projekt Manhattan.

Izdvojena fotografija: Wikipedija


Current track

Title

Artist

Background