Položeni vijenci u znak sjećanja na poginule mađarske mornare

Written by on 11. lipnja 2021.

Na Mornaričkom groblju, u Puli, jučer su položeni vijenci u znak sjećanja na mađarske mornare, koji su stradali u Prvom svjetskom ratu prilikom potonuća bojnog broda „Szetnt István“. Prisjećanje se tradicionalno održava 10. lipnja na Dan mađarske mornarice.

Vijence su položili zamjenica istarskog župana Jessica Acquavita, državni tajnik Ministarstva vanjske trgovine i vanjskih poslova Mađarske Tamás Vargha, veleposlanik Mađarske u Zagrebu Nj.E. Dr. Csaba Demcsák, saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine i predsjednik Demokratske zajednice Mađare Hrvatske Róbert Jankovics, zamjenik gradonačelnika Pule Bruno Cergnul, te predstavnik Ministarstva obrane RH.

Spomen obilježje poginulim mornarima je postavila Vlada Mađarske, a spomen ploču Udruženje Istarske županije Demokratske zajednice Mađara u Hrvatskoj.

Zamjenica župana Jessica Acquavita napomenula je kako se danas odaje počast mađarskim mornarima i vojnicima koji su stradali kad je potonuo austro-ugarski bojni brod Sveti Stjepan, čime se ujedno prisjećamo jednog od događaja naše kompleksne i burne povijesti.

– S ovog mjesta iznova šaljemo poruku kako je povijest najbolja učiteljica za sadašnjost i budućnost, ali i kako povijest ne razdvaja uvijek, već nas može i spajati, poručila je zamjenica.

Sveti Stjepan je najveći i najpoznatiji bojni brod potopljen u Jadranu, na kojem je poginulo 89 mornara, dok je 976 članova posade spašeno.


Current track

Title

Artist

Background