Otpjevana 2. Festivalska večer Classical Music Festivala

Written by on 25. kolovoza 2021.

U prostoru bivše Arena Trikotaže jučer je u 21.00 sat nastupio Zbor Klagenfurtske Opere pod vodstvom dirigenta Günthera Wallnera. Prostor je  Festivalu ustupio Sa(n)jam Knjige u Istri, te su napuštenu tvornicu u centru gradu ponovno ispunili glasovi kao u dane kada je tvornica radila u punom pogonu. Uz rasvjetu i odgovarajući razglas ovaj naoko neprivlačan prostor transformirao se u modernu urbanu pozornicu!

Pažljivo odabran opus pratio je i temu večeri modusoperandi: antistress-sing a donio je pregršt gotovo meditativnih skladbi izvedenih nevjerojatnom preciznošću od strane dvadeset opernih vokala uglavnom u a cappella izvedbi.

Uvodni „If Ye Love Me“ Thomasa Tallisa Zbor Klagenfurtske Opere izveo je stojeći među publikom u zamračenom prostoru. Da bi se po samom završetku izvedbe svjetla upalila i svaki od glasova zauzeo svoje točno predviđeno mjesto na pozornici.

Dirigent G. Wallner je publiku vodio kroz program te istaknuo kako je odabir programa i način izvedbi usklađen na način da kreira opuštenu anti-stress atmosferu u čemu su i po rekacijama publike nedvojbeno uspjeli. U prvom djelu posjetitelji su imali prilike čuti djela poput Crucifix – A. Lottija, Lay a garland – R.L. de Persalla, te Questo é il cielo di contenti G.F. Händela. Drugi dio je bio rezerviran za djela Antona Brucknera: Ave Maria, Locus iste, Os justi te Christus factus est. Da bi se u trećem dijelu posljednji dio nastupa razigrao uz pratnju klavira i djela poput O süßer Mond – O. Nicolaia, denn er hat seinen engel befohlen – F. Mendelssohna, Abendlied – J.Rheinbergera, Humming Chorus- G.Puccinija, te Vedi! Le fosvhe notturne – g.Verdija.  Za sam kraj otpjvali su Coro di schiavi Ebrei – G.Verdija, te Underneath the Stars – K.Rusby.

Za ljubitelje vokalnih izvedbi ovo je bila večer za pamćenje, usklađenost i savršeno precizno korištenje ljudskog glasa, tog jedinstvenog instrumenta, nikog nije ostavila ravnodušnim.

Po završetku programa organizatori su podsjetili posjetitelje kako je unatoč svim naporima i Festival osjetio posljedice Covid-19 pandemije te je došlo do promjene koja je nastupila u programu za treću večer Festivala gdje će umjesto Solista radijskog simfonijskog orkestra u Beču nastupiti poznato lice – Matej Meštrović i šarmantna Kristina Bjelopavlović Cesar, a zajedno pripremaju spektakl za 20 prstiju na klaviru! Istaknuli su da publiku očekuje jednako uzbudljivo Meštrastično putovanje, ukrašeno pejsažima otkačenog Vivaldija i coolerskog Brahmsa na istom mjestu i u isto vrijeme. Srijeda, 25.08. s početkom u 21.00 sat u Staroj autobusnoj stanici u Puli u Carrarinoj ulici.

U znak zahvalnosti uručena je zahvalnica San(n)jmu Knjige u Istri na kao partneru Festivala te zahvala svim posjetiteljima koji su dobrovoljnim donacijama podržali humanitarnu akciju Festivala organiziranu za prikupljanje sredstava za Udrugu Snoopy koja već godinama brine o napuštenim psima te im osigurava potrebnu skrb  i pronalazi novi dom. Gosti su na svaku svoju dobrovoljnu donaciju na poklon dobili leptir mašnicu, zaštitni znak festivala, koje je velikodušno izradila poznata pulska dizajnerica Petra Fabian Kapov koja stoji iza brenda Mashna. Donacije će se prikupljati tijekom cijelog festivala a sav prihod će biti uplaćen za Udrugu Snoopy.

Za sve one koji bi se voljeli pridružiti bilo kojoj od budućih glazbenih večeri Classical Music Festivala podsjećamo da su obavezni prijaviti se putem web stranice www.cmf.hr/prijava te osigurati svoje mjesto na vrijeme kako bi se poštivale protuepidemijske mjere, a obzirom na velik broj zaprimljenih prijava organizatori mole da se prijave ispune što ranije.


Current track

Title

Artist

Background