Memorijal Ivana Todorića

Written by on 20. rujna 2021.

Policijska uprava istarska, Atletski savez Istre, Regionalni klub IPA Istra, Udruga specijalne jedinice policije BAK Istra i Turistička zajednica grada Pule, povodom Dana policije i treće godišnjice smrti policijskog službenika Ivana Todorića, organiziraju memorijalnu utrku na području Valbandona i Štinjana kako bi se obilježilo sjećanje na stradalog Ivana i promovirali zdravi stilovi života, odnosno sportsko-rekreativne aktivnosti.

Memorijal Ivana Todorića održat će se 25. rujna u 10 sati sa startom i ciljem u bivšem policijskom kampu u Valbandonu, odakle će se trkači uz more uputiti prema štinjanskim tvrđavama. Sudionici mogu birati između dvije staze: glavne utrke od 11.300 metara ili rekreativne utrke od 2.209 metara, a natjecat će se u kategoriji građana i kategoriji policije.

Svi zainteresirani za utrku još uvijek se mogu prijaviti do 22. rujna putem poveznice
https://bit.ly/MemorijalIvanaTodorica, a iznos startnine od 50 kuna uplaćuju na račun Zaklade policijske solidarnosti IBAN HR0723900011100332922, svrha uplate Memorijal Ivana Todorića, navesti ime natjecatelja, a prilikom podizanja startnog broja potrebno je predočiti dokaz o uplati.

Pokojni Ivan Todorić bio je mladi perspektivni policijski službenik Policijske postaje Pula-Pola, među najboljim polaznicima u svojoj generaciji te jedan od djelatnika koji se isticao svojim predanim radom. Stradao je 22. rujna 2018. godine u prometnoj nesreći prilikom odlaska na svoje radno mjesto, u policijskoj odori koju je volio i s ponosom nosio. Ivanom otac Zlatko umirovljeni je djelatnik Policijske uprave istarske, dok je Ivanov stric Stanislav i dalje aktivni djelatnik policijske uprave.

Zaklada policijske solidarnosti

Osim što se utrkom želi odati počast Ivanu, ona ima i humanitarni karakter, s obzirom da je sav prihod od utrke namijenjen Zakladi policijske solidarnosti. Naime, Zaklada policijske solidarnosti osnovana je zbog pružanja pomoći prilikom svih oblika stradavanja i ugrožavanja socijalnog položaja policijskih službenika, pružanja financijske pomoći članovima obitelji poginulih policijskih službenika, pružanja pomoći pri rješavanju stambenog pitanja, školovanja djece, socijalnom i zdravstvenom zbrinjavanju, pružanja materijalne i zdravstvene pomoći nezaposlenim roditeljima kojima je poginuli
policijski službenik bio jedini skrbnik, pružanja financijske pomoći za liječenje teško oboljelih policijskih službenika i članova njihove najuže obitelji te materijalnog zbrinjavanja teško socijalno ugroženih obitelji policijskih službenika.

Zaklada se najvećim dijelom financira od dobrovoljnih priloga policijskih službenika, koji se na temelju pisane izjave policijskih službenika svakog mjeseca odbijaju  od njihove plaće. Dakle, policijski službenici svakog mjeseca odvajaju kako bi mogli pomoći svojimm kolegama kojima je pomoć potrebna.

Kuda se trči

Glavna i rekreativna utrka startaju na prostoru bivšeg policijskog kampa (kod roštilja) u Valbandonu te se spuštaju prema obali mora, odakle se staza šetnicom nastavlja do lučice ispred kampa Brioni na Puntiželi. Sudionici rekreativne utrke (2209m) okreću se pred kraj šetnice Hidrobaze i vraćaju nazad istim putem do prostora starta/cilja, dok sudionici glavne utrke nakon lučice nastavljaju cestom do tvrđave Punta Christo te se ispred tvrđave spuštaju prema obali mora i nastavljaju kroz kamenolom.

Nakon okrjepe koja će se nalaziti uz cestu pored lučice Štinjan i beach bara, staza skreće u šumicu, gdje će sudionici trčati puteljcima kroz šumu i uz obalu mora te će se popeti do tvrđave Monte Grosso. Staza se nastavlja do rubnog dijela Štinjana, prolazi pored mjesnog groblja do uvale Zonka. U uvali Zonka nastavlja uzbrdo prema utvrdi i obalnoj bitnici Valmaggiore, nakon čega se šumskim puteljcima vraća prema okrijepi i lučici Štinjan, a potom sudionici nastavljaju cestom prema Puntiželi te se vraćaju nazad šetnicom prema kampu u Valbandonu.

Regulacija prometa

Radi sigurnosti sudionika utrke povremeno će se, od 9.30 do 12 sati, zatvarati promet u Ulici Puntižela od kampa Brioni Sunny Camping do tvrđave Puntižela, odnosno do kamenoloma te u Ulici Selo na rubnom dijelu Štinjana malo prije mjesnog groblja do uvale Zonka. Promet će regulirati policijski službenici te će, sukladno prosudbi, povremeno propuštati vozila, pri čemu će čekanje na propuštanje vozača biti do 10 minuta. Pozivamo stoga građane na razumijevanje i eventualno korištenje alternativnih pravaca.

Utrka će se održati uz suglasnost nadležnog stožera civilne zaštite, uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Natjecatelji mogu preuzeti startne brojeve i pakete na dan utrke od 8 do 9.30 sati te pozivamo trkače da ne čekaju posljednji trenutak kako bi se izbjegle gužve. Svi natjecatelji obvezni su nositi zaštitne maske prilikom preuzimanja brojeva i startnih paketa te ih mogu skinuti tokom utrke nakon što se dovoljno odmaknu od drugih natjecatelja.

Pozivamo sve trkače i one koji žele prošetati ili potrčati kraćom stazom da se uključe u ovu
humanitarnu akciju i da svi zajedno odamo počast jednom poštenom i izuzetnom policajcu, dobrom čovjeku, koji je prerano napustio svoju obitelj, prijatelje i kolege. Obujmo tenisice i potrčimo za Ivana!


Current track

Title

Artist

Background