Dobar susjed – Siguran stan, krađe i provale iz stanova u Puli

Written by on 12. listopada 2021.

Policija traga za nepoznatim počiniteljem koji je u noći s 10. na 11. listopada u Splitskoj ulici u Puli iz otključanog stana u Puli otuđio novac i nakit, čime je oštetio 56-godišnjaka za više tisuća kuna. Također, traga se za nepoznatim počiniteljem, koji je iste noći u istoj ulici provalio u stan, iz kojeg je otuđio razne kozmetičke proizvode, čime je oštetio 61-godišnjakinju i 63-godišnjaka za više tisuća kuna.

Provale u domove spadaju u češća kaznena djela, a žrtva može biti bilo koji građanin. Slijedom dosadašnjih iskustava u cilju prevencije ovih kaznenih djela građane upozoravamo na sljedeće:

– kažnjiva djela događaju se u prijepodnevnim i ranim večernjim satima
– najveći broj kaznenih djela počinjen je lomljenjem uloška cilindra brave (uglavnom je i riječ o bravama loše kvalitete), preskakanjem balkona, korištenjem podesnih predmeta u blizini kuća (ljestve, sanduci itd.)
– nepoduzimanje najjednostavnijih samozaštitnih mjera, poput zatvaranje vrata balkona, prozora i slično, jedan je od osnovnih čimbenika koji utječe na činjenje ili nečinjenje kažnjivih djela
– tijekom provala sve je manje premetačina stvari u domovima, odnosno krade se ono što je nemarno ostavljeno ”na dohvat ruke” poput nakita, manje tehničke opreme, novca i slično, a krade se i hrana, alkoholna pića, komadi odjeće itd.
– iz vikendica i šupa ili podruma kradu se alati, kućanski uređaji, čak demontiraju pojedini dijelovi namještaja (pipe, bojleri, utičnice i slično)

Razvijanjem samozaštitne kulture navedena kaznena djela mogu smanjiti pa i spriječiti te stoga savjetujemo građane:

Potrebno je razvijati dobrosusjedske odnose jer oni donose obostranu korist i pridonose zaštiti. Pomoću razumne tolerancije treba njegovati odnose sa susjedima i pod sloganom koji i policija provodi preventivne aktivnosti ”DOBAR SUSJED – SIGURAN STAN”, svi zajedno pridonosimo većoj sigurnosti.

Sigurnost kreće od ulaznih vrata. Ako već niste, nadogradite mehaničku zaštitu na ulaznim vratima ali i prozorima. Mehanička se zaštita odnosi na zaštitu cilindričnog uloška od lomljenja, prihvatnu metalnu pločicu na dovratniku i na samu bravu koja treba biti čvrste konstrukcije, posebno njezin zasun. Elektronska zaštita signalizira neovlašten ulazak u stan i također odvraća potencijalnog počinitelja.

Obratite pozornost na sumnjive osobe. Iznenadite ih upitom:”Trebate li pomoć ?” i sl. Kad vam se takve osobe obrate, na budite lakomisleni već pokažite sumnjičavost. Pokušajte zapamtiti njihove fizičke osobine, vozilo i sl.

Popišite vrijedne tehničke predmete (računala, bicikle, mobitele i sl..), zapišite njihove serijske brojeve. Za vrijedne stvari (novac i nakit) koje držite u domu, ugradite kućni sef. Ako za vrijeme blagdana putujete izvan mjesta stanovanja, vrijedne stvari i nakit pohranite u sefovima ili kod osoba od povjerenja.
Po mjestu događaja krećite se samo ako je to nužno kako ne bi uništavali tragove. Nazovite policiju na broj 192.


Current track

Title

Artist

Background