AgroIstra – Poljoprivreda u Istri

Written by on 18. lipnja 2018.

Poljoprivreda u Istri već tri godine ima novi kanal za svoju promociju, kroz televizijski poljoprivredni magazin Agroistra. Magazin se emitira premijerno subotom navečer u 19:30 sati na Tv Novi te reprizno nedjeljom u 14 sati. Agroistra se sastoji od tri do četiri sedmominutne video priče snimljene na terenu, koje govore o poljoprivrednim uspjesima istarskih poljoprivrednika.  Do sada je snimljeno osamdesetak epizoda kojima su pokrivene sve poljoprivredne grane Istarske županije. Osim poljoprivredom, emisija se bavi i isticanjem istarskih tradicionalnih vrijednosti koje bi se danas mogle uključiti pod zavičajnu nastavu. Drvo za oper ili tradicionalni maškarani običaju Općine Ližnjan, tradicionalni susret vlasnika istarskih Boškarina u Kanfanaru ili pak priprema Uskršnjih pinci u Paladnjacima samo su neke od priča Agroistre kojima smo gledateljima približili običaje i tradiciju Istre. Istarski prušut zaštićena tradicionalna istarska delicija više je puta bila tema Agroistre, kroz demonstracije obrade i sušenja mesa.

Agroistra aktivno prati i nove poduhvate službene istarske poljoprivredne politike pri izgradnji navodnjavanja polja ili promocije istarskih proizvoda poznatih i van granica Istre i Hrvatske. Posjetili smo veliku međunarodnu manifestaciju u Rimu, Italiji, Flos Olei, na kojoj su mnogi istarski proizvođači ekstra djevičanskog maslinovog ulja dobili vrijedne i prestižne nagrade. Uz ekstradjevičansko maslinovo ulje, Istra je poznata po kvalitetnim vinima koja su podjednako vrijedna i nagrađivana kao i istarsko maslinovo ulje. Tijekom borbe za priznavanje istarskog terana, Agroistra je aktivno pratila sva događanja te argumentirano i aktivno nudila podršku istarskim poljoprivrednicima. Naše reportaže sa Kaldira, pored Motovuna, donijele su gledateljima slike nepreglednih voćnjaka koji opskrbljuju šezdeset posto potrebe za voćem na istarskom poluotoku.

Budućnost istarske poljoprivrede ovisi o aktivnom sudjelovanju na razvoju Bio proizvoda kojima će se istarska poljoprivreda izdići te ponuditi originalne i zaštićene proizvode. Police EU-a  vape za takvim proizvodima. Znajući potentnost zajedničkog europskog tržišta sigurni smo da i istarska poljoprivreda ima sigurnu budućnost.  Za kraj, pozivamo vas da sva svoja pitanja i prijedloge uputite na naš službeni mail agroistra@agroistra.hr.

Novinari Agroistre rado će posjetiti vaš kraj.


Current track

Title

Artist

Background