DVD Medulin dobio novo vatrogasno vozilo za gašenje šumskih požara

Written by on 7. srpnja 2021.

Vatrogasni dom u Medulinu bogatiji za još jedno interventno vozilo za gašenje šumskih požara

Ispred doma DVD-a Medulin predsjednik društva Marin Mihovilović ponosno nam je pokazao novo vozilo koje je u Medulin stiglo u ponedjeljak 28. lipnja, a koje će dodatno obogatiti postojeći vozni park vatrogasaca i time doprinijeti daljnjem povećanju stupnja spremnosti u zaštiti općine Medulin od mogućih šumskih požara. Novo vozilo marke Mercedes opremljeno je spremnikom za vodu kapaciteta 5.500 litara te mu je namjena gašenje šumskih požara. Posadu čine tri vatrogasca, a opremljeno je automatskim mjenjačem brzina, čime se vozaču bitno olakšava manevriranje u šumovitim predjelima pod vatrom.

U narednom periodu medulinske će vatrogasce s vozilom i tehnikom upoznati i obučiti ih predstavnici vozila Mercedesa i predstavnici tvrtke Ziegler koji su ugradili specijalnu opremu u vozilo, a nakon kratkotrajne obuke u trajanju od nekoliko sati svi članovi DVD-a Medulin moći će koristiti vozilo.

Vozilo je kupljeno na desetogodišnji kredit sporazumom između Općine Medulin i Županijske vatrogasne zajednice te Područne vatrogasne zajednice Pula, a otplaćivat će ga DVD Medulin iz sredstava redovnog godišnjeg financiranja DVD-a od strane Općine Medulin, koja se kreću u iznosu oko 500.000,00 kuna.
dvd medulin vatrogasno vozilo

U Istarsku županiju ukupno je pristiglo osam istovjetnih vozila za gašenje požara, od čega je jedno namijenjeno DVD-u Medulin. Treba naglasiti kako će vozilo osim na području općine Medulin požare prema potrebi gasiti i na području Podružne vatrogasne zajednice Pula, odnosno području bivše općine Pula, kao i na području cijele Istarske županije kao i izvan županije, a sve po zapovijedi glavnog županijskog vatrogasnog zapovjednika.

Iskoristili smo prigodu da uz prezentaciju novog vozila upitamo predsjednika DVD-a Medulin Marina Mihovilovića o situaciji sa članstvom u dobrovoljnom vatrogasnom društvu Medulin:

Zadovoljan sam činjenicom da se naše članstvo pomlađuje. Unazad dvije godine dobili smo deset novih dobrovoljaca, koji su svi uredno položili vatrogasni ispit i prošli potrebni liječnički pregled te zadužili svoju vatrogasnu opremu.
Trenutno imamo trideset operativnih vatrogasaca osposobljenih za intervencije, a društvo broji ukupno šezdeset članova. Zadovoljni smo jer nam se broj članova kroz godine povećava, a ne stagnira ili se smanjuje, čime naše društvo ima temelja za vjeru u još jače i sigurnije djelovanje naših vatrogasaca, odnosno veću sigurnost naše općine od mogućih neželjenih požara ili prirodnih nepogoda, rekao je Mihovilović.

Projekt “Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi RH” je realiziran u sklopu Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Projekt koji vodi Ministarstvo unutarnjih poslova se financira 85% iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a njegov je cilj povećanje spremnosti, funkcionalnosti i kapaciteta vatrogasnog sustava u Republici Hrvatskoj. Ukupna ugovorena vrijednost nabave je 204.928.435,00 kuna bez PDV-a, odnosno 256.160.543,75 kuna s PDV-om.

Sva vozila u projektu bit će predana najkasnije do kraja srpnja ove godine.


Current track

Title

Artist

Background