Danas tribina “Stanovanje za sve”

Written by on 13. lipnja 2019.

U Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc u 19 sati počinje tribina “Stanovanje za sve”, čiji je povod uključivanje Hrvatske u europsku građansku incijativu “Housing for All”. Riječ je o instrumentu participativne demokracije – referendumu koji građanima cijele Europe omogućava predlaganje konkretnih zakonodavnih izmjena na polju stambenih politika.

Na tribini će biti riječi o povodu i ciljevima zahtjeva za promjenom zakonodavstva Europske unije koje se tiče stanovanja i stambenih politika. Organizatori iz udruge Zelena Istra najavljuju kako će Tribinu iskoristiti i za priču o stambenoj politici u Puli: postoji li uopće, što s kritičnim kategorijama građana kada je stanovanje u pitanju, možemo li iz začaranog kruga turizma i iznajmljivanja, zašto Pula ne može osigurati stanove za deficitarna zanimanja ili kako se dobrom stambenom politikom može oblikovati budućnost grada kakvu želimo.

“Pula kao obalni grad naročito je pogođena stambenom krizom. Ova kriza očituje se u velikom porastu cijene najma, cijene koja mnogima uzima i preko 40% prihoda kućanstava stavljajući tako podstanare u kategoriju stanovništva koja je u velikom broju slučajeva u riziku od siromaštva. Ne samo da su cijene stanova potpuno neusklađene s visinom dohotka, već je na obali gotovo nemoguće naći stan za dugoročni najam. Nedostatak alternativa tržištu, poput javnih stanova, subvencija na stanovanje ili neprofitne proizvodnje stambenog prostora dodatno utječe na porast cijena koja direktno ugrožava sigurnost našeg doma.”, navodi se u pozivu.

Na tribini će uvodna izlaganja održati Iva Marčetić, dipl. ing. arh. iz Prava na grad, Sara Lalić iz Centra za mirovne studije i Helena Sterpin, dipl.ing. arh. iz Zadruge Praksa. Tribinu će moderirati Dušica Radojčić, dipl.pol. iz Zelene Istre.


Current track

Title

Artist

Background