Pulski Svjetleći divovi i festival Visualia 03. svibnja 2014.

Written by on 8. travnja 2014.

Svjetleci-divovi_Visualia_Slonim_Markulincic_Skira_CinkopanKorotaj_Miletic_Komso_Bolkovic_04042014presicaHistriaPula_3

Nezaboravni doživljaji 3. svibnja u Puli

Na konferenciji za medije održanoj u hotelu Histria u Puli predstavljeni su brojni detalji oko osvjetljavanja Uljanikovih dizalica. Naime, osvjetljavanje dizalica koje su još aktivne i u funkciji izgradnje brodova, sastavni je dio ovogodišnje Visualije – festivala audio-vizualne umjetnosti. Upravo će Svjetleći divovi biti kulminacija programa Visualije.

Viasualia je prvi puta održana 2013. godine, a ovogodišnji program zajednički organiziraju Udruga Sonitus, Turistička zajednica grada Pule i Arheološki muzej Istre.

“U želji da grad Pula dobije jednu novu atrakciju, uvidjeli smo veliki potencijal ove ideje. Poznata vizura Pule s antičkom Arenom u pozadini, nadopunit će se još jednom, noćnom vizurom grada te tako stvoriti uvjete i načine za promociju Pule, Istre i Hrvatske. Svjetleći divovi sadrže i mnogo šire mogućnosti u kreiranju novih kulturno-zabavnih programa i događaja,” iskazala je Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica Turističke zajednice grada Pule.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić objasnio je zašto je Grad odmah podržao ovaj projekt: “Mislim da su dvije ključne riječi važne za realizaciju ovog projekta – kreativnost i zajedništvo. Na vrlo kreativan i poseban način dobili smo atrakciju koja sada postaje razlog za dolazak u Pulu, poseban izgled Pule koji će utisnuti jedinstven doživljaj. Zajedništvo podrazumijeva slogu i zajednički rad i trud od dizajnera, tehničkog osoblja, programera, gospodarstvenika i sponzora te svih ostalih bez kojih ne bi bilo moguće odraditi ovako veliki projekt”.

Ideju i dizajn rasvjete osmislio je Dean Skira, a aplikaciju projekta rasvjete ostvaruje tim tvrtki Skira d.o.o. i Lumenart d.o.o. iz Pule, uz pomoć tehničke potpore djelatnika Uljanika, preciznije uz veliku potporu i suradnju rukovoditelja održavanja dizalica Uljanika, Miljenka Flegara.
Dean Skira, osnivač i direktor tvrtki Lumenart d.o.o. i Skira d.o.o za dizajniranje rasvjete, inženjering i distribuciju rasvjetnih tijela i inteligentnih sustava za upravljanjem u arhitekturi više je puta nagrađivan za dizajn rasvjete s više od dvadeset godina iskustva u dizajniranju i projektiranju inovativnih rasvjetnih rješenja za institucionalne, javne, ugostiteljske, komercijalne, rezidencijalne i pejzažne projekte.

“Želim se zahvaliti svima koji su sudjelovali, ponajviše zbog ogromnog entuzijazma jer bez toga ovaj projekt ne bi ni oživio. Ideja je nastala još 2000. godine, a krenuli smo s konkretnim aktivnostima prije dvije godine. S radom na dizalicama krenuli smo u rujnu 2013. godine. Vjerujem da će ovaj projekt privući i svjetsku pažnju, ne samo u krugovima struke već da će njegov doprinos itekako biti u području prepoznatljivosti Pule, Istre i Hrvatske. U projekt su uključeni i vrsni kompozitori te profesionalni producenti.” naglasio je Skira.

Svjetleci-divovi-u-Puli_vizual

Hrvoje Markulinčić, direktor Uljanik poslovno-informacijskih sustava, u ime domaćina Svjetlećih divova, brodogradilišta Uljanik, izrazio je veliko zadovoljstvo suradnjom i realizacijom ovog projekta te objasnio razloge suradnje. “Pitali su nas zašto i kako baš upravo sada. Odgovor je vrlo jednostavan, zbog enormnog entuzijazma svih uključenih i zbog maksimalne profesionalnosti. Svi koji rade na ovom projektu su maksimalno profesionalni jer vidite, dizalice svaki dan rade, nema prekida a to zahtjeva izuzetne organizacijske sposobnosti za aplikaciju jednog velikog zahvata na njima. Također, ovo je bila prilika da kao društveno odgovorna tvrtka pokažemo da se itekako mogu spojiti turizam i industrija, a ovaj projekt je plod te suradnje,” zaključio je Markulinčić te zahvalio uključenima na sudjelovanju u tako velikom projektu.

I Arenaturist, hrvatska kompanija s više 40 godina iskustva u pružanju turističkih usluga u hotelima, turističkim naseljima i kampovima, prepoznala je važnost ideje te se odmah priključila u projekt. “Projekt je prekrasan zbog spoja stručnosti, tehničkih znanja i vještina, udruživanja svih sudionika te će u konačnici vizualni efekt biti jedinstven. Smatam da je to jedan značajan doprinos cjelokupnoj zajednici,” naglasio je direktor Arenaturista d.d., Reli Slonim.
Arenaturist je podržao projekt uvidjevši da će ova atrakcija zasigurno biti još jedan od razloga za dolazak u Pulu.

O festivalu Visualia govorio je Marko Bolković iz Udruge Sonitus. Udruga Sonitus osnovana je 2008. godine i bavi se audio-vizualnom umjetnošću, a osnovali su i Laboratorij za istraživanje novih tehnologija u suradnji s pulskim kazalištem Dr. INAT.
“Program koji se održava 3. svibnja počinje u 20 sati na trgu Portarata. Molimo sve posjetitelje i goste da dođu točno jer je cjelokupni događaj osmišljen kao jedna šetnja Pulom. Tako vas u 20 sati na Portarati dočekuju Led Drummersi, atraktivni bubnjari koji su osvijetljeni, a svi posjetitelji dobit će svjetleći prsten te će i oni sami postati dio Festivalskog programa. Portarata će biti i prva lokacija 3D video mappinga. Šetnja se nastavlja ulicom Sergijevaca gdje vas vode osvijetljeni štulari sve do Foruma. Na Forumu se u 21 sat održava show pod nazivom Lords of Lightning. Show koji prvi put u Hrvatskoj predstavlja umjetnike koji se “igraju” s munjama i strujom. Zatim vas bubnjari vode do Kandlerove ulice gdje će se održati 3D mapping na Katedrali kojeg su dizajnirali Jean Sambolec i Ania Ladavac. Tu će se 3D mapping ponavljati kako bi svi šetači mogli pogledati program. U 22 sata u Titovom parku održat će se obilazak svjetlosnih instalacija autora Igora Vasiljeva, a nakon toga se ide do Rive (kod Carinskog gata) gdje će se moći pogledati spektakularno paljenje Svjetlećih divova kroz svjetlosni performans. Nakon glazbeno-vizualnog showa, uslijedit će party uz DJ-a Filjo na pulskoj Rivi,” opisao je program Bolković.

U program Visualije ove godine se uključuje i Arheološki muzej Istre koji će biti domaćin posebnoj interaktivnoj izložbi dva autora. Francuski umjetnici koji djeluju pod zajedničkim imenom AMCB Company, Adrien Monot i Claire Bardainne, predstavit će izložbu pod nazivom “XYZT”. Svečano otvorenje izložbe održat će se u petak, 2. svibnja, a izložba će biti otvorena do 20. kolovoza. “Svjetlosne instalacije koje su u interakciji s ljudskim tijelom bit će predstavljene po prvi put u petak, 2. svibnja. Sveta Srca će tijekom izložbe biti u potpunom mraku, a svaki posjetitelj zasigurno će doživjeti nezaboravan dolazak u Srca,” izjavio je Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre.

Partneri projekta Svjetleći divovi/Lighting Giants su Dean Skira, Uljanik Brodogradilište d.d., Lumenart d.o.o., Skira d.o.o., Arenaturist d.d., Ministarstvo turizma, Kamgrad d.o.o. i Uniline d.o.o”.

Tijekom travnja radovi na osvjetljavanju divova privodit će se kraju ne bi li zasjali 3. svibnja 2014. godine. U slučaju kiše cjelokupni program se odgađa za nedjelju, 4. svibnja.

Svjetleci-divovi_Pula_3_svibnja-2014_program

Izvor: TZ Pula

Tagged as

Current track

Title

Artist

Background