Čisto podzemlje se bori protiv bacanja otpada u krško podzemlje

Written by on 9. lipnja 2021.

Prenosimo u cijelosti objavu s Facebooka volonterske speleološke inicijative “Čisto podzemlje” koja se bori protiv bacanja otpada u krško podzemlje.

Nažalost, nastavljamo s lošim vijestima iz Istre 😢 Članovi Speleološko društvo Underground prijavili su nam čak 20 novih onečišćenih jama ☠😳, većinom u sjeverozapadnom dijelu poluotoka. Evo dijelova opisa speleologa koji su bili u njima:

“Na ulazu je betonirana ploča sa šahtom kroz koji se desetljećima ubacuje otpad. Nismo ušli u jamu zbog nepodnošljivog smrada lešina.”

“Jama je ogledni primjer ekološke katastrofe – na dnu se nalazi jezero u koje ljudi bacaju smeće preko 50 godina… “
“Ponor je dodatno ugrožen jer se u njega ispuštaju otpadne vode iz pročistača Grad Buje – Citta di Buie.” 🤦

“Lokalni stočar već desetljećima koristi jamu za bacanje uginulih ovaca. “☠️🐑 Prekrasno istarsko područje❤️, u podzemlju je nažalost najgore onečišćena županija u Hrvatskoj. Istra je gusto premrežena putovima, ima mnogo malih naselja i velik broj krških špilja i jama. Naravno, diči se i razvijenim turizmom, a u podzemlju prava katastrofa😡🙄. Na karti se vidi trenutno stanje onečišćenih jama Istre (po našoj evidenciji ima ih čak 194 🥺). Mnoge od ovih jama su potpuno devastirane, a ima i pravih malih misterija… na primjer, tko je i zašto u jamu bacio 30-ak praznih gajbi?!?!

Ponovo se zahvaljujemo našim prijateljima na prijavi 💪, a nove jame kao i uvijek možete vidjeti na webu Čistog podzemlja.

Obećajmo nakon vikenda malo pozitivnijih vijesti 😉🤠
 
 

Current track

Title

Artist

Background